شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل امروز با سخنرانی بانکیمون دبیر کل سازمان ملل آغاز به کار کرد در اولین روز جلسه مجمع عمومی در دو نوبت صبح و عصر ۳۴ نفر از نمایندگان و سران کشورهای مختلف به بیان دیدگاههای خود درباره مسائل مختلف جهانی میپردازند.
باتوجه به اهمیت “نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل†که اصلیترین رکن “سازمان ملل†میباشد و بصورت سالانه از سهشنبه سومین هفته سپتامبر برگزار میشود.
اما نکات و ابهاماتی در چگونگی سخنرانیهای مقامات عالی رتبه جهان در نشست عمومی سازمان ملل وجود دارد که در این گزارش به برخی از آنها پرداخته خواهد شد و سعی میشود به سوالات زیر پاسخ داده شود:
چرا برخی از کشورها در ردیف اول سالن جای میگیرند و برخی دیگر در ردیفهای آخر؟
ترتیب سخنرانان چگونه است/ برزیل اولین سخنران همیشگی مجمع عمومی سازمان ملل
اما یکی از ابهامانگیزترین بخشهای مجمع سالانه عمومی سازمان ملل، ترتیب سخنرانان است، بهطوری که به گفته هومن موثق، استادیار حقوق دانشگاه شهید بهشتی قاعده حقوقی خاصی برای سخنرانی روسای جمهور کشورها در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل وجود ندار و هرآنچه هست، به شکل عرف میان کشورها متداول شده است.
برزیل به طور سنتی اولین کشوری است که در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکند. در سال ۱۹۴۷ اوسوالدو آرانا Oswaldo Aranha وزیر سابق خارجه برزیل ریاست اولین جلسه ویژه مجمع سازمان ملل و دومین جلسه مجمع عمومی را بر عهده گرفت. از آن به بعد برزیل اولین کشوری بوده است که در مجمع عمومی سازمان ملل به سخنرانی میپردازد.
به علاوه، در زمانی که نماینده دائم کشور برای سخنرانی مقامات خود در سازمان ملل به دبیرخانه این سازمان مراجعه میکند، از او خواسته میشود با مشورت با مقامات کشور خود هر چه زودتر سه اولویت شرایط سخنرانی خود را تعیین کنند:
اولا تمایل دارند صبح سخنرانی کنند یا بعد از ظهر. دوما در چه روزی از هفته میخواهند سخنرانی انجام شود. همچنین گزینهها و اولیتها باید به صورت شفاف بیان شود و باید مشخص شود چه کسی قرار است سخنرانی کند.
دیگر اولویتهای ترتیب سخنرانان مجمع عمومی از این قرار هستند:
*ابتدا کشورهای عضو و بعد از آن کشورهای ناظر مانند فلسطین سخنرانی میکنند. دیگر نهادها هم میتوانند در آخر جلسه سخنرانی خود کنند.
*سخنرانیها بر اساس نوع درخواست مقامات صورت خواهند گرفت و در لیست سخنرانی قرار خواهند گرفت.
گاهی اوقات هم به خاطر تعدد سخنرانها، قرعهکشی میشود.
مهدی دانش یزدی، کارشناس امور حقوقی و بینالملل، در ارتباط با عرف و قواعد سخنرانی روسای جمهور در اجلاسهای سالانه مجمع عمومی اظهار داشت: برای نشستهایی که تعداد زیادی از روسای کشورها در آن حاضرند وقت محدودی قبل از سخنرانی مقامات کشورها تعیین میشود. زمانی که هیات رئیسه مجمع عمومی متشکل از رئیس مجمع و روسای کمیتههای ششگانه و معاونین مجمع عمومی تشکیل میشود، این هیات به طور معمول زمان سخنرانی مقامات را تعیین میکنند. به عنوان مثال اگر زمان تعیین شده ۱۵ دقیقه باشد، این زمان به همه هیاتهای مدعو اعلام میشود و زمان سخنرانی هر یک از روسای جمهور یک چراغ پیش روی او روشن است که تا پایان زمان تعیین شده سبز رنگ است و چنانچه سخنرانی از زمان تعیین شده فراتر رفت این چراغ زرد میشود و پس از چند بار اخطار این چراغ قرمز رنگ می شود.
وی تاکید کرد: با این حال هیچ قانون یا دستورالعملی برای سخنرانی روسای جمهور در اجلاسهای سالانه مجمع عمومی وجود ندارد چراکه فرض اولیه بر این است که شان و جایگاه رهبران کشورها بالاتر از آن است که برایشان حدود و قوانین عملکردی تعیین کرد.
برخی دیگر از قوانین سخنرانی در سازمان ملل
*به نمایندههای دائم کشورها توصیه میشود تا در روز سخنرانی برای رییسجمهور یا مقام عالیرتبه خود درخواست زمان سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل کنند.
*در صورت تغییر سخنران، نوبت سخنرانی کشور مورد نظر بعد از آخرین سخنران خواهد رسید.
*براساس قطعنامه ۵۱٫۲۴۱ مجمع عمومی سازمان ملل مصوب ۳۱ جولای سال ۱۹۹۷، لیست سخنرانهای هر روز باید در همان روز کامل شده و نمیتوان سخنرانی خود را به روز بعد موکول کرد.
*سخنرانیها باید به زبانهای رسمی سازمان ملل از قبیل انگلیسی، فرانسوی، روسی یا اسپانیایی و عربی ترجمه شوند.